Volunteerin runo – Mi Eretz (Weli-Markku Hakola)

33,00

tuotetunnus (SKU) KK-9924 (Tuote)Osastot: ,

Volunteerin Runo Mi Eretz kertoo elämäntarinoita volunteereista, vapaaehtoistyöntekijöistä, kibbutseilla ja muissakin työkohteissa Israelissa. Miten nämä ihmiset ovat nähneet ja kokeneet Israelin maan arkea ja pyhää omin silmin? Miten arabit ja juutalaiset elävät sovussa keskenään – siitä mistä valtamedia ei kerro?

Israeliin liittyviä ajankohtaisia asioita ja volunteerien elämää käsitellään mielenkiintoisesti ja monitasoisesti. Israel, tuo pinta-alaltaan pieni maa, on ollut vuosikymmenten ajan maailmanpolitiikan huomiona, median kritiikin kohteena ja YK:n tuomittavana. Miten mustankullan kiristyspolitiikka vaikuttaa suhtautumisessa Israeliin. Maa, joka ei jätä ajatuksiamme kylmäksi.

Runot antavat tapahtumille sielullisen muodon, kirjan sydämen. Niin kuin volunteerit tietävät, mitä tarkoittaa sanonta, ”kibbutsi, Israelin sydän”.

”Mosaiikkipalasista”ja volunteerien elämänpuroista on muodostunut ansaitusti yhtenäinen virtaava joki samojen kirjankansien väliin. Sanoiksi, jotka virtaavat kalliopuron pienistä lähteistä sinunkin ajatuksiin, seitsemännen asteen voimalla.

Morsian tanssii Jerusalemin kaduilla ja sulhanen iloitsee

onko pitkä vaellus vihdoinkin ohi

kyyneleet ovat kastelleet viikunapuun kukkimaan

kesä on lähellä

ja tämä sukupolvi näki kaiken tuon

Veli-Markku Hakola, syntynyt 1961. Harrastaa kirjoittamista ja kirjoituspiirejä siksi, että opettaja kirjoitti alakoulussa ainekirjoituksen loppuun arvostelun, ”ei noin mahdottomia saa kirjoittaa.” Se oli sitä 70-luvun luovuudenopetusta. Jo tuolloin 12-vuotiaalle koulupojalle oli selvää kuka voittaisi 1973 käydyn Jom Kippur-sodan. Voidaan sanoa, että tuolta aikakaudelta ovat lähtöisin tämän kirjan syntysanat.

Työelämässä Markku on toiminut puuseppänä ja entisöintirakentajana; näissä ammateissa hän toimi yli kaksikymmentä vuotta. Kyseisiä taitoja hän on hyödyntänyt myös perheelle rakennetussa talossa, jossa oma kynän – ja kädenjälki näkyy.

Kirjaimellisesti työelämän saavutukset revittiin selkänahasta, ja tuli uudelleenkoulutuksen mahdollisuus. Samalla heräsi uudelleen henkiin tarve tarttua kynään useammin ja useammin. Merkonomikoulutuksen jälkeen Markku toimii nykyään myyntialalla. Parhaiten hän rentoutuu suomalaisessa erämaassa pystykorvaisten koirien kanssa, missä sielu lepää arjen huumasta. Teologista huumoria käyttäen Lähi-idän historian henkilöistäkin löytyy erämaan vaeltajia, puuseppiä ja kauppamiehiä, ja heidän teologinen ideologia vaikuttaa tänäkin päivänä.

Kirjoittajan motto Lähi-idästä:

”Katsomalla historiaa tulevaisuuteen, ymmärrämme eilistä, tätä päivää ja huomista paremmin. Voittajia ovat ne, joilla on halu elää ja rakentaa huomista, ja häviäjiä ne, jotka vihan alttarille uhraavat tulevaisuutensa.”

Kirja sisältää 4-väri kuvaliitteen.

Tekijä
Weli-Markku Hakola
ISBN
9789529235964
ALV-prosentti
10,00 %
Julkaisuvuosi
2008
Sivumäärä
304
Sidonta
nidottu, pehmeäkantinen