Idänkohtaus (Erkki Jokinen)

Lyhin tie tuntemattomaan käy Venäjän kautta. 44 kohtauspaikkaa Venäjän kanssa.

8,00

tuotetunnus (SKU) KK-4798 Osasto:

Vuoden kristillinen kirja 2005 –kilpailun voittaja on selvinnyt.

Emeritasyyttäjä, oikeustieteen kandidaatti Ritva Santavuori on valinnut 10 loppukilpailuun selvinneen teoksen joukosta voittajaksi Suomen Lähetysseuran kustantaman teoksen ”Idänkohtaus”. Teoksen kirjoittaja on Erkki Jokinen, joka toimii venäjänkielisen työn pastorina Helsingin luterilaisissa seurakunnissa. Hän työskenteli vuosina 1996 – 2000 kouluttajana evankelis-luterilaisen kirkon koulutuskeskuksessa Keltossa.

Työvuodet Venäjällä, Kelton kylässä Pietarin kupeessa, merkitsivät Erkki Jokiselle uuden maailman avautumista, ”idän kohtausta”. Valmiit mielikuvat romuttuivat, ja venäläisen kulttuurin karu kauneus kosketti. Kirjan 44 tarinaa, kohtauspaikkaa Venäjän kanssa, kertovat venäläisestä kulttuurista, ihmisistä, taiteesta ja kirkon elämästä. Kirjailijan omin sanoin: ”tarinakokoelma on häpeilemättömän henkilökohtainen. Kenenkään ei tarvitse ajatella tai kokea tavallani. Toivon vain tarinoiden mukana syntyvän elämyksen, joka avaa kanavia ja virittää vastaanottimen jokaisen omalle kauneuden taajuudelle. Jos yksi kuva osuu, se riittää.”

Ritva Santavuori perustelee valintaansa mm. seuraavasti:

”Idänkohtaus on hyvin lämminhenkinen ja hyväntuulinen kirja. Siinä on paljon lähimmäisenrakkautta, välittämistä, myötäelämistä ja anteeksiantamista. Teos korostaa yhteisöllisyyttä: uskominen voi olla myös yhdessä uskomista.

Idänkohtaus on ajankohtainen kirja nykyisessä yksilön oikeuksia korostavassa, materialisoituneessa maailmassa. Kirjoittaja ei neuvo eikä osoittele sormella ketään, mutta tulee kuitenkin opettaneeksi erilaisuuden hyväksymistä ja arvostamista. Hyvien suhteiden eteen on nähtävä vaivaa. Sivistystä – tämänvuotisten kirjamessujen teemaa – on kirjassa on runsain mitoin ja se tarjoillaan huumorintajuisesti omakohtaisten oivallusten muodossa. Kirja saa lukijan hyvälle tuulelle, ja monissa paikoissa sitä huomaa lukevansa hymyssä suin. Jotkut lauseet ovat kuin musiikkia. Karjalaisen evakon korvissa siinä kuuluu hyvin kotoinen saundi.”

Tekijä
Erkki Jokinen
ISBN
9516243290
ALV-prosentti
10,00 %
Julkaisuvuosi
2005
Sivumäärä
308
Sidonta
sidottu, kovakantinen