Herätysliikkeisiin sitoutuminen ja osallistuminen (Hanna Salomäki)

41,80

tuotetunnus (SKU) KK-54944 Osasto:

Kirkon sisällä toimivat herätysliikkeet ovat tyypillinen piirre suomalaiselle uskonnollisuudelle. Niiden vaikutusta kuvaa se, että joka kymmenes suomalainen kuuluu johonkin herätysliikkeeseen. Liikkeiden kannattajat ovat aktiivisia vaikuttajia kirkossa niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin. Herätysliikekentällä on tapahtunut viime vuosina huomattavia muutoksia herätysliikkeiden ryhmityttyä uudelleen ja joidenkin liikkeiden jakauduttua tai irtauduttua kirkosta. Herätysliikkeitä käsittelevää laajaa tutkimusta ei kuitenkaan ole tehty vuosiin. Tämä tutkimus käsittelee suomalaisten sitoutumista herätysliikkeiden toimintaan. Työssä vertaillaan herätysliikkeisiin kuulumista ja niiden toimintaan osallistumista yhdeksässä herätysliikkeessä.

Tutkimuksessa ovat mukana vanhoillislestadiolaisuus, herännäisyys, evankelisuus, Rauhan Sana -lestadiolaisuus, rukoilevaisuus, Kansanlähetys, Suomen Raamattuopisto, Kansan Raamattuseura sekä Nokia Missio, ja se pohjautuu herätysliikkeiden kesäjuhlilla 2007–2008 koottuun laajaan aineistoon. Kirja antaa uutta tietoa 2000-luvun herätysliikeyhteisöjen muodostumisesta ja niiden eroista. Se selvittää myös kannattajien raamattukäsityksiä, raamatunlukua sekä osallistumista ev.-lut. kirkon toimintaan.

Tutkimus osoittaa, että valtaosassa herätysliikkeitä kannattajat ovat varsin sitoutuneita liikkeidensä toimintaan ja monet myös kuuluvat useisiin liikkeisiin rinnakkain. Toisaalta kannattajien moraalikäsityksissä ja osallistumisessa sekulaariin yhdistystoimintaan on huomattavaa vaihtelua eri liikkeiden välillä. Tutkimuksen on tehnyt Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija, TT Hanna Salomäki.

Tekijä
Hanna Salomäki
ISBN
9789516933064
ALV-prosentti
10,00 %
Julkaisuvuosi
2010
Sivumäärä
435
Sidonta
Sidottu, kovakantinen