Ateismin jälkeen – Uskonnollisuus Venäjällä (Kimmo Kääriäinen)

Tämä kirja kertoo venäläisten uskonnollisuudessa tapahtuneista muutoksista kommunistivallan romahtamisen jälkeen.

28,60

tuotetunnus (SKU) KK-7778 (Tuote)Osastot: ,

Neuvostoliitto ei maallistunut, se maallistettiin. Valtaosa kirkoista suljettiin tai hävitettiin, uskovia vainottiin ja uskonnoista oli saatavissa tietoa lähinnä ateistisen propagandan kautta. Uskonto ei sopinut kommunismin rakentamisen projektiin. Perinteinen ortodoksinen uskonnollisuus pyrittiin korvaamaan kommunistisella kansalaisuskonnolla. Mitä uskonnolle tapahtuu, kun vainot loppuvat ja uskonnollisuus voi uudelleen asettua omiin uomiinsa? Venäjä on ainutlaatuinen ”laboratorio” tämän tutkimiseen.

Tämä kirja kertoo venäläisten uskonnollisuudessa tapahtuneista muutoksista kommunistivallan romahtamisen jälkeen. Samaan aikaan, kun läntisessä Euroopassa keskustellaan maallistumisesta, uskonnon merkitys Venäjällä on voimakkaasti lisääntynyt.Yhä uusia uskonnollisia organisaatioita rekisteröidään, kirkkoja, luostareita, moskeijoita ja muita kulttirakennuksia rakennetaan ja restauroidaan. Uskovien määrä kasvaa. Uskonnosta – etenkin ortodoksisuudesta – on tullut perusta kansallisen identiteetin rakentamisessa.

Kirja pohjautuu monipuoliseen aineistoon: lakiteksteihin ja muihin virallisiin dokumentteihin sekä Venäjän uskontotilannetta koskevaan lehdistöaineistoon ja kirjallisuuteen. Empiirisen aineiston muodostaa Venäjällä vuosina 1991-2002 tehdyt haastattelututkimukset. TT, VTM Kimmo Kääriäinen on Kirkon tutkimuskeskuksen johtaja ja teologisen etiikan ynnä uskonnonfilosofian dosentti Helsingin yliopistossa.

Tekijä
Kimmo Kääriäinen
ISBN
9516932533
ALV-prosentti
10,00 %
Julkaisuvuosi
2004
Kirjastoluokka
20
Sivumäärä
182
Sidonta
Sidottu, kovakantinen