Muutoksen tekijät (Raimo Holopainen)

Raimo Holopaisen teos, jossa hän kertoo oman näkemyksensä Namibian itsenäistymisestä sekä yhden naisen ja neljän miehen pakenemisesta ja selviytymisestä takaisin kotimaahansa.

29,00 6,00

tuotetunnus (SKU) KK-52800 Osasto:

”Useimpien Afrikan maiden tie itsenäisyyteen on ollut pitkä. Vuosisatojen aikana useat Euroopan maat ovat hallitsijoiden ahneuden takia orjuuttaneet ihmisiä ja ryöstäneet heidän maidensa rikkauksia. Vasta 1950-luvun puoliväen tienoilla heräsi afrikkalaisissa halu puolustautua ryöstelijöitä vastaan. Monessa maassa syntyi itsenäisyyttä tavoittelevia liikkeitä.

Näin kävi myös Lounais-Afrikassa, nykyisessä Namibiassa. Eteläafrikkalainen ANC-liike esikuvanaan muutamat ambomaalaiset miehet alkoivat valmistella omaa vastarintaliikettä laittomasti maataan halitsevia valkoisia vallanpitäjiä vastaan. Näin syntyi OPO, Owambo People Organisation, ja myöhemmin koko valtakuntaa käsittävä SWAPO. Itse sain kosketuksen tähän aloittelevaan poliittiseen liikkeeseen pian sen syntymisen jälkeen. Tutustuin Endolan seurakunnan laulunjohtajaan ja liikkeen agenttiin, joka oli työskennellyt joitakin vuosia Etelä-Afrikan kaivoksilla. Vuosikummenien aikana sain seurata hänen vaiherikasta elämäänsä ja hänen kauttaan itsenäisyyteen pyrkivän maan poliittisen liikkeen kehittymistä.

Liike voimistui, ja vaatimukset rotusorron lopettamisesta ja työolosuhteiden parantamisesta johtivat lopulta aseellisiin yhteenottoihin.

Namibian 24-vuotisen sodan aikana noin 42 000 ihmistiä pakeni rajojen ulkopuolelle. Monet heistä liittyivät Swapon taistelujoukkoihin. Osa löysi tiensä Eurooppaan, Amerikkaan tai silloiseen Neuvostoliittoon.

Näistä ja monista muista syistä halusin kirjoittaa kirjan, jossa kerron oman näkemykseni Namibian itsenäistymisestä sekä yhden naisen ja neljän miehen pakenemisesta ja selviytymisestä takaisin kotimaahansa.”

– Raimo Holopainen

Tekijä
Raimo Holopainen
ISBN
9789516244269
ALV-prosentti
10,00 %
Julkaisuvuosi
2013
Koko
214 mm x 142 mm x 18 mm
Sivumäärä
199
Sidonta
sidottu, kovakantinen