Kultalyhde 2023

Perinteinen joululehti Kultalyhde.

8,00

Loppuunmyyty

tuotetunnus (SKU) KK-63635 (Tuote)Osastot: , ,

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022, räjähdysten äänet tulivat osaksi Raisa Bondarin elämää. Samaan aikaan Suomessa asuva venäläinen Tanya Munilkina oli hämillään ja koki syyllisyyttä. Myöhemmin naiset ystävystyivät Helsingissä, ja he jakavat elämää ja rukoilevat myös isompana venäjänkielisten ryhmänä seurakunnassa.

Kun punaiseen jouluessuun sonnustautunut Piia Flink-Liimatainen vie herkuilla koristellun kuuman kaakaon Café Möljän pienelle asiakkaalle, lapsen silmät loistavat ilosta. Café Möljä syntyi Suolahden asukkaille lepopaikaksi, jossa monien mielestä on hyvä olla. Liittyipä paikan syntyyn ihmeellistä Jumalan johdatustakin.

Tavallisesti unohtumaton joulu kuvattaisiin jonakin hyvänä aikana, joka ylittää odotuksia ja yltää unelmiin. Harri ja Virpi Savolaisen kymmenen vuoden takainen joulu oli unohtumaton, mutta täysin toisella tavalla. Traagiset joulunpyhät alkoivat poliisin sanoista pimeän tien varressa jossakin päin Savoa.

Millaista oli elämä Suomessa sotien molemmin puolin? Satavuotias Liisa Lehto muistaa tämän, koska eli sotavuosina Helsingissä nuoren aikuisen elämäänsä. Hänen historiaansa kuuluu niin ruokakortteja, turkkurin töitä, avioituminen, hengellistä etsintää kuin elämän suurin löytö yhdessä puolisonsa kanssa.

’Äiti, pääsisinkö minä varmasti taivaaseen, jos kuolisin’, pieni Veikko Kokkonen kysyi kasvot vakavana kuultuaan joulukirkossa Jeesuksesta. Äiti myönteli, mutta poika ei saanut asiasta rauhaa aikoihin. Jumala näki Veikon taakan, eikä eräänä päivänä hänen tarvinnut enää kantaa asiasta epävarmuutta.

Kylmä joulupäivä vuonna 1992 on kääntynyt iltaan. 17-vuotias irakilainen Muayad Namrood on pantu juuri maahan tultuaan talteen Pasilan poliisitalon putkaan. Tästä alkaa matka uuteen kotimaahan, jossa Muayad myöhemmin auttaa muitakin kotoutumaan ja saamaan ensikosketuksen joulun sanomaan.

Saara ja Valtteri Kallion perheissä joulua vietettiin täysin eri tavoin, toisessa vallitsi kulissitunnelma ja toisessa lämmin ja iloinen yhteys. Jälkimmäinen on sävyttänyt Kallioiden yhteisiä jouluja, mutta erään kerran talousvaikeuksien vuoksi kaikki hyvä oli jäädä väliin. Rahan kanssa paljon kamppaillut perhe tietää silti, että todellinen köyhyys ei lähde rahalla.

Millaisilla korteilla pelaat parisuhteessa ja perheenjäsenten kanssa joulunpyhinä ja muulloinkin? Tutustu pakkaan, jolla lopulta häviävät kaikki, ja vetäise sen sijaan ässät hihasta ja varmista parempi joulutunnelma.

Daniel Karjalainen harrasti nuorena mäkihyppyä ja sai hankalien perhesuhteiden oheen hyviä arvoja ja apua lajin parissa toimivilta valmentajilta. Eväät eivät silti riittäneet ehyeen aikuisuuden alkuun, vaan ongelmat veivät suljetulle osastolle asti. Daniel ei kuitenkaan ollut toivoton tapaus, kuten hän itse luuli.

Marttyyrien Ääni -järjestön johtaja Hannu Lahtinen on nähnyt omin silmin kristittyjen vainoa eri maissa. Marttyyrien Ääni auttaa näitä ihmisiä, joista moni kuolee vainon takia ennen aikojaan. Järjestön joulupakettioperaatiossa on ilahdutettu joululahjoilla pakolaisleirien lapsia. ’Heitä rohkaisee tietoisuus, että joku toisella puolella maapalloa välittää heistä’, Lahtinen sanoo vainotuista.

ALV-prosentti
10,00 %
Julkaisuvuosi
2023