HYMNARIUM – Latinalais-suomalainen Hymnikirja (Samppa Asunta, Jorma Hannikainen, Pekka Kivekäs, Anni Maria Laato, Jouko N. Martikainen, Tuomo Nikkola, Osmo Vatanen)

Sisältöä ja hengellisiä aarteita jumalanpalveluselämään, erityisesti rukoushetkiin, kuorotoimintaan ja henkilökohtaiseen uskonharjoitukseen: hymnejä, antifoneja, sekvenssejä ja cantioita.

35,00

tuotetunnus (SKU) KK-439

Hymnarium – Latinalais-suomalainen hymnikirja tarjoaa uutta sisältöä ja hengellisiä aarteita jumalanpalveluselämään, erityisesti rukoushetkiin, kuorotoimintaan ja henkilökohtaiseen uskonharjoitukseen. Kirjassa on 160 laulua varhaiskirkon ajalta aina reformaation vuosisadalle.  Valtaosa niistä on hymnejä, mutta mukana on myös antifoneja, sekvenssejä ja cantioita.

Runoilijat Samppa Asunta ja Pekka Kivekäs ovat suomentaneet laulut latinankielisistä alkuteksteistä. Hymnit voidaan laulaa gregoriaanisin sävelmin, mutta useimmat myös tutuilla virsisävelmillä. Kirjassa on lisäksi Tuomo Nikkolan luomia uusia hymnisävelmiä.

Laajassa johdanto-osassa valotetaan myös hymnien historiaa ja teologiaa, johdatetaan gregoriaanisen laulun saloihin ja avataan Suomen keskiaikaisen kirkon dominikaanista lauluperinnettä. Artikkelien kirjoittajina Osmo Vatanen, Jorma Hannikainen, Anni Maria Laato ja Jouko N. Martikainen. Kirjaa valmistelleessa työryhmässä ovat olleet lisäksi Hilkka-Liisa Vuori, Seppo Suokunnas ja Tauno Väinölä sekä Juhani Haapasalo.

Hymnikirja julkaistiin Hymnologian ja liturgiikan seuran 25-vuotisjuhlaseminaarissa 22.11.2021. Juuri tälle seuralle oli tehty kahdeksan vuotta sitten aloite keskiaikaisten hymnien kääntämisestä ja toimittamisesta  suomeksi. Se koettiin luontevaksi jatkoksi niille toimille, joita kirkon jumalanpalvelusuudistuksessa oli jo tehty perinteisten rukoushetkien edistämiseksi.

Tekijä
Samppa Asunta, Jorma Hannikainen, Pekka Kivekäs, Anni Maria Laato, Jouko N. Martikainen, Tuomo Nikkola, Osmo Vatanen
ISBN
9789527375945
ALV-prosentti
10,00 %
Julkaisuvuosi
2021
Sivumäärä
448