Herääminen-ooppera CD (Eri esittäjiä)

22,00

tuotetunnus (SKU) KK-61237 Osasto:

Herääminen – tarina ihmisestä joka väsyi jaksamaan on Pohjois-Savossa vuonna 1777 syntyneen saarnamiehen, Paavo Ruotsalaisen ydinajatuksia luotaava yksinäytöksinen kuoro-ooppera solistille, saksofonikvartetille ja lyömäsoittajalle. Se kertoo ajattomasti ja universaalisti Ruotsalaisen kokemasta henkisestä romahduksesta, mutta myös siitä mitä on löytää toivo ja uusi suunta elämään.

Oopperan on säveltänyt Maija Ruuskanen ja libretto on kirjailija-pappi Jaakko Heinimäen kynästä. Teos kantaesitettiin keväällä 2017 Helsingissä, Musiikkiteatteri Kapsäkillä Juulia Tapolan ohjauksena. Teos oli osa valtioneuvoston Suomi 100 -juhlavuoden virallista ohjelmistoa sekä osana Kirkkohallituksen koordinoimaa Reformaation merkkivuosi 2017 -hankkeen virallista ohjelmaa.

Levyllä merkittävässä osassa on Marjukka Riihimäen johtama Philomela, solistina Paavon roolissa laulaa baritoni Jussi Lehtipuu ja orkesterina toimii Olli-Pekka Tuomisalon johtama Akateeminen saksofonikvartetti, lyömäsoittimia soittaa Tuomas Timonen. Lisävahvistuksena lavalla ja levytyksessä on Herännäisnuorten kuoro, Hanna-Maria Hapulin johdolla.

Ruuskasen sävelkieli on melodista. Kuoro laulaa välillä Paavon ajatuksia ja välillä kommentoi ikäänkuin Paavon vastanäyttelijänä. Saksofonikvartetti on kiehtova kokoonpano, jonka sointi on lähellä ihmisäänen sointia ja siksi muodostaa kuoron ja solistin kanssa äänellisesti kiinnostavan kokonaisuuden. Saksofoneilla voi soittaa hyvin pitkälinjaisia, jopa jousikvartettimaisia sävelkulkuja sekä perkussiivista, iskevää ja tarkkaa rytmiikkaa. Musiikillisesti ooppera leikittelee jazz- ja kansanmusiikkisävyillä johtuen sekä kokoonpanovalinnasta että Ruuskasen musiikillisesta taustasta näyttämömusiikin säveltäjänä ja muusikkona.

Kappelelista

1. Prologi
2. Seurat
3. Armon tikapuut
4. Tahdotko tietää mitä on armo
5. Ei minusta ole
6. En jaksa enää
7. Katsokaa nyt voimamiestä
8. Finaali

Tekijä
Eri esittäjiä
ISBN
6420114007629
ALV-prosentti
24,00 %
Julkaisuvuosi
2018
Formaatti
cd