Dementia, opettajamme (Eila Ilenius)

Ikääntyneen äidin sairastuessa dementiaan näyttelijä Eila Ilenius eli vielä täyteläisiä työvuosiaan. Tytär päätti kokeilla ennen kokematonta, elämää ilman teatteria ja omaa työtään.

10,00

tuotetunnus (SKU) KK-6171 Osasto:

Ikääntyneen äidin sairastuessa dementiaan näyttelijä Eila Ilenius eli vielä täyteläisiä työvuosiaan. Eila oli äitinsä ainoa lapsi, ja isän varhainen poismeno oli entisestään lähentänyt heitä toisiinsa. Äiti asui omassa kodissaan, mutta yhä enemmän Eila joutui kantamaan huolta hänen asioistaan. ”Päätin kokeilla ennen kokematonta, elämää ilman omaa työtäni. Säästöpossuni joutui laihdutuskuurille. Myöhemmin oivalsin, ettei myöskään eläkkeeni kasvaisi. Kuitenkin sanoisin, että olin etuoikeutettu. Minulla oli nyt mahdollisuus yrittää antaa äidilleni sitä turvaa ja tukea, jota läheinen omainen voi antaa.”

Eilan ja hänen äitinsä tarinassa tuhannet suomalaiset omaishoitajat tunnistavat oman elämäntilanteensa. Arkipäivä kompastuskivineen, dementian tuomat käytännölliset ongelmat, vastuu, epävarmuus ja väsymys, lääkeviidakko – ja toisaalla kiintymys hoidettavaan läheiseen, huoli siitä, onko nyt tehty kaikki mitä voidaan hänen hyväkseen. Eila Ileniuksen päiväkirjamerkinnät, unet sekä lukuisat äidin sairausprosessin aikana syntyneet upeat runot tuovat tähän teokseen oman koskettavan, pinnanalaisen tasonsa.

Teokseen on geriatri Taina Hammarén kirjoittanut artikkelin ”Omaishoitajan voimavarat ja jaksaminen”.

Eila Ilenius toimi 30 vuotta ammattinäyttelijänä, viimeiset vuodet Kansallisteatterissa, Televisioteatterissa ja Raivoisat Ruusut -produktioissa. Äitinsä kuoleman jälkeen hän on kutsuttuna luennoitsijana esiintynyt monissa koulutustapahtumissa ja seminaareissa kertomassa kokemuksistaan läheisensä hoitajana. Tämä vierailu- ja luentotoiminta jatkuu edelleen.

Tekijä
Eila Ilenius
ISBN
9516074030
ALV-prosentti
10,00 %
Julkaisuvuosi
2006
Kirjastoluokka
T59
Sivumäärä
119
Sidonta
nidottu, pehmeäkantinen